När luktade det nybakat fröbröd hemma hos dig sist?
Tänk dig en ledig lördag, helgbuketten har levererats, vårsolen skiner in genom fönstret och en ljuvligt doft av nybakat bröd sprider sig i köket. Kanske är det precis så du definierar en perfekt start på helgen? Här hemma var det längesen någon bakade bröd men i helgen fick vi äntligen till det! Det blev ett glutenfritt fröbröd med härligt krispiga tillbehör och ett pocherat ägg som vi lade ovanpå. Ibland behöver det inte vara så mycket som sätter guldkant på din dag! Ett nybakat bröd kan ju dessutom vara den bästa och enklase ge-bort-gåvan till någon i din närhet. Det här bara måste vi göra oftare!
Ingredienser till ditt fröbröd
- 3 dl havregryn
- 15 g psylliumfröskal (gärna psylliumfibrer, 15 g psylliumfibrer motsvarar ca 1/2 dl)
- 2 1/2 dl bovetemjöl
- 2 msk sesamfrön
- 2 dl solroskärnor
- 2 tsk bikarbonat
- 1 krm flingsalt
- 150 g torkade fikon
- 100 g hasselnötter
- 3 msk honung
- 6 dl filmjölk
Så bakar du ditt fröbröd med ett pocherat ägg på toppen:
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Blanda havregryn, psylliumhusk, bovetemjöl, sesamfrön, solroskärnor, bikarbonat och salt i en skål.
Hacka fikonen (alternativt annan torkad frukt) i småbitar och grovhacka nötterna (här går det så klart att använda andra nötter än hasselnötter). Lägg ned den torkade frukten och nötterna i skålen.
Tillsätt honung och filmjölk och blanda med de torra ingredienserna. Smetens konsistens ska vara ganska så kletig för att få till ett saftigt bröd.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter tills brödet har fått en hård skorpa.
Med dessa tillbehör dekorerar du ditt fröbröd:
Placera en bit grönkol, skivade polkabetor & avokados på ditt fröbröd. Eftersom det snart är påsk kan det vara trevligt att därefter pochera ett ägg som du försiktigt lägger ovanpå tillbehören. Toppa med krasse och några chiliflarn för en uns hetta!
Lycka till och ha nu en fin och god lördagsfrukost!