Det är inte alla som brukar känna sig bekväma med att välja blommor när man besöker den traditionella och lokala blomsterbutiken. Här kan så klart floristen med sin gedigna erfarenhet ge goda råd på vägen. Men för den som är lite extra medveten och genuint intresserad av inredning över lag så brukar det vara roligast och mest kreativt att få binda sin egen bukett när man väl kommer hem. Kanske har du en målbild i huvudet på hur blombuketten ska se ut och vilka färger du tycker om, men när du väl ska sätta igång och välja snittblommor så får du inte riktigt till det ändå. Någon som känner igen sig? Därför tänkte vi dela med oss av några användbara knep på hur du kan tänka när du väljer snittblommor till din bukett vilket också kommer spara dig tid nästa gång du står i blombutiken. I slutänden handlar det dock trots allt alltid om personligt tycke och smak! Låt det få ta tid, gå en workshop och bli inspirerad av andras blomsterhantverk.
Så väljer du snittblommor till din bukett med hjälp av medvetna val
2. Vem är ”stjärnan” i din bukett?
Vi vet inte hur det är med dig, men för oss är det som att en snittblomma poppar upp i blickfånget när vi står framför ett blomsterhav. På något sätt säger den till oss att hon vill vara ”stjärnan” i dagens bukett. Det kan vara en speciell färg som vi fastnar för, eller blommans unikhet eller snittblommans lyxiga känsla som gör att vi helt enkelt inte kan vara utan henne. Just denna gång var det den vackra riddarsporren i en vacker ljuslila lavendelton (till höger i bild) som kom att bli stjärnan eller som den också brukar kallas – ”fokusblomman” i vår bukett.
3. Välj snittblommor med hjälp av analog eller komplementär färgpalett
I nästa steg handlar det om att hitta kompletterande blommor till din fokusblomma och snittblommor som följer den färgpalett som du vill åt. Utan att gå allt för mycket in på färglära så skulle man kunna använda sig utav två metoder. För den som känner sig osäker på att blanda olika toner och som gillar att köra med säkra kort så är det smart att utgå ifrån en sk. analog färgpalett. Det innebär att du väljer kulörer som går ton i ton med din fokusblomma och som ligger varandra nära i den sk. traditionella färgcirkeln (ni vet den som läraren plockade fram under bildlektionen). Till en svagt lila ton skulle exempelvis olika nyanser av blått och grönt fungera väldigt bra tillsammans. Om du däremot skulle vilja jobba med mera färg i din bukett rekommenderar vi att du använder dig av en sk. komplementär färgpalett som utgångspunkt. Det innebär att du väljer toner som hamnar mitt emot varandra i den traditionella färgcirkeln. Denna metod kan upplevas som lite klurigare att få till men betydligt roligare att arbeta med för den som vill ha en extra utmaning. I vårt fall var vi sugen på en riktigt färgsprakande bukett och valde därför en komplementär färgpalett genom att välja en gul-orange (peach) ranunkel som komplementfärg till den ljuslila (lavendel) riddarsporren.
1. Välj blommor i säsong
Det kan tyckas självklart för de flesta att välja blommor i säsong men när grossisterna tar in pioner redan i januari/februari så visar det tyvärr att det finns en efterfrågan på sommarblommor redan under vinterhalvåret. För oss på Blomverket är det en självklarhet att våra buketter innehåller blommor i säsong av flera anledningar. För det första är kvalitén alltid bättre vilket gör att blommorna står sig längre. För det andra har blommorna motiverade inköpspriser och för det tredje är blommor i säsong bättre ur ett miljöperspektiv.
För att färgkontrasten inte ska bli så stor mellan den lila riddarsporren och den peach-färgade ranunkeln lade vi till ytterligare en ton genom att tillföra en rosa ranunkel med namnet success venere. Tittar man riktigt noga kan man även se skiftningar av orange-gula toner längst in på kronbladen. På så sätt breddar vi de gul-oranga nyanserna samt hjälper till att lyfta fram en av huvudkulörerna i buketten.
Därefter är det dags att välja en eller flera snittblommor som kan fungera som överbryggare (dvs. snittblommor som kan fånga upp flera nyanser i din bukett). Här valde vi som exempel en fransk tulpan menton som, om du kikar riktigt noga, både går åt det lila, rosa och peachiga hållet. Testa att studera en blomma riktigt noga nästa gång så ska du få se vilket färgspektrum varje blomma har från dess mitt ut till kanten av kronbladen.
En ytterligare faktor som påverkar bukettens harmoni är stjälkarna och bladens gröna färg. Den klassiska eucalyptusen (cinerea) har exempelvis en grågrön ton som harmoniserar väl med blommor i pastelliga toner. Här valde vi dock istället primärt limegröna toner på både blad och stjälkar för att förstärka tonerna på övriga snittblommor i blombuketten.
4. Använd olika former, storlekar och texturer i din bukett
Ett ganska vanligt misstag när man ska binda en bukett är att man väljer blommor som har liknande former. Det som då sker är att buketten blir ganska platt och livlös. Prova istället att försöka plocka ihop blommor som har olika former, storlekar och texturer. Dessutom kan det vara bra att tänka på att välja blommor som kan fylla ut din bukett. Annars är det lätt att det skapas onödiga och tråkiga ”hålrum” som gör att buketten inte blir så där härligt fyllig. Så här i vårtider är exempelvis spirean en riktig favorit!
5. Placera snittblommorna i olika nivåer
Om du någon gång ska testa på att binda din bukett själv så tycker vi det är viktigt att varje blomma får sin plats och inte känns ihoptryckt. Placera därför blommorna i olika nivåer och låt en kvist dra iväg för ett härligt och vilt uttryck.
För dig som inte har tiden eller en blomsterbutik nära dig!
Starta en blomprenumeration hos oss och få just nu 20% på din första bukett med rabattkoden SOMMAR23. Oavsett vart i landet du bor har vi ett fraktalternativ som funkar till dig oavsett om du bor i Helsingborg i söder eller i Umeå i norr. Tillsammans gör vi livet lite vackrare!
Fördjupning: Vill du lära dig mer om blommor, färglära och styling?
Under 2019 släppte Frida Ramstedt som driver bloggen Trendenser, sin nya bok Handbok i inredning och styling. Boken är verkligen en riktig verktygslåda för oss inredningsintresserade! I avsnittet om färgsättning delar hon bland annat med sig av generella knep när det kommer till färglära och färgsättning i hemmet, men som också går utmärkt att tillämpa när du som florist, hobby-florist eller inredningsintresserad binder din egen bukett. Så för dig som önskar fördjupa dig kanske boken kan vara en god investering som start.
Skulle du vara intresserad av att gå en fysisk workshop inom områdena blombinderi, styling eller foto så mejla oss gärna på info@blomverket.se så lägger vi till dig på vår ”intresselista”! Redan nu kan du gå vår onlinekurs ”Styling & Storytelling” om du vill lära dig att styla och fota professionellt. I kursen får du även lära dig ”färgkomposition” och hur olika färger påverkar känslan i dina bilder.